fredag 25 juli 2014

Hängmattemys och V 39

På min födelsedag fick jag en hängmatta lite senare på eftermiddagen! Den är jättemysig att ligga i mellan våra två gigantiska björkar. Jag och Milo bäddade ner oss och gungade som en båt på havet. Han är mästare på att hitta på låtsaslekar och lever sig verkligen in i äventyret. Den nya cykeln tog vi en lång kvällsrunda med idag. Vi cyklade bort till en lekplats på andra sidan området och tjohej vad det gick undan. Grabben kan verkligen cykla! Och han är stolt, stolt som en tupp. Han är djupt koncentrerad när han trampar på och det är viktigt att ha tungan rätt i mun ;). Lite bekymrad över att där inte var en plinga på så det måste vi skaffa omgående.. liksom en liten korg att ha grejer i. 

En liten sväng till stranden blev det också idag.. det har ju varit olidligt varmt denna julidag och havet var nog 25 grader. Tårtrester och chokladbullar fick bli kvällens gotte innan vi sätter igång en film här hemma.


Som sagt så går vi in i V39 idag och det är 13 dagar till BF. 
Vissa säger att man med andra barnet inte har tid att läsa på eller sätta sig in i veckorna för att tiden går så snabbt. Jag har dock tycket att tiden ändå funnits där till detta och läst på rätt så bra om varje vecak. Man glömmer så snabbt från första barnet. Här kommer lite fakta som jag fann om denna vecka.

Gravid i vecka 39

Bebis-


Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag. Din bebis väger omkring 3,5 och 3,7 kg och är ungefär 48 till 50 cm lång. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.

Mamma-
Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över nu. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar men härda ut, snart är förlossningen här.
Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det.
Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen om du har möjlighet. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att vara så utsövd om det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Har du svårt att sova – vila istället. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.
I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Ja, det är mycket som sker under varje ny vecka men nu hoppas jag att han skall titta ut när som! 

/ K




Inga kommentarer: