måndag 19 december 2011

Konsten att få middagen färdiglagad med en vilding i köket!

Den eviga matfrågan.. och vad skall vi äta idag då? Vi åt taccos igår, fläskfilé i fredags, kycklinggryta i onsdags, pannkakor i lördags och pizza i tisdags. Idag då? Varje dag funderar jag fram och tillbaka på vad man skall slänga ihop för någonting till middag. Helst skall det gå snabbt, vara gott och inte vara allt för komplicerat. När man har en femmånaders baby här hemma så är det inte alltid som det är så populärt att ställa sig och laga mat. Varför skall man stå vid en spis när man kan leka och busa. I början, de två första månaderna så gick matlagningen, tro det eller ej, faktiskt galant. I sin sitter längst bort vid fönstret satt Milo och på avstånd tittade han på mig när jag lagade dagens middag. Jag har hört och läst så många skräckhistorier när det gäller matlagning och bebisar så Milo får sitta på andra sidan köket när det lagas. Små barn ser väl bara 30 cm eller något så att han inte pep från andra sidan rummet var ofattbart. Nu däremot, nu gäller det att hitta sina knep för att kunna ha middagsmaten på bordet i tid, eller otid. Idag bestämde vi oss för att göra en hederlig spaghetti med köttfärssås och Milo var en god och glad liten medhjälpare... till en början!






Att prassla med champinjonpåsen var spännande liksom ljuden av när mamma knäckte spaghettin och pregade ner i kastrullen. Även om spaghetti kan tyckas lite tråkigt så blir den nästan alltid bra. Jag har ett litet speciellt recept som jag fått av en kompis pappa för många herrans år sedan. Man steker champinjoner, steker färs, kryddar med chilipulver, cayennepeppar, basilika, salt, peppar och pressar i två vitlöksklyftor. Därefter häller man i en liten gnutta curry. ja, ni läste rätt, curry! Det är curryn och cayennepepparn som tillsammans med de krossade tomaterna är knepet. De krossade tomaterna har en smak av vitlök och örter och med denna kombination går det inte att misslyckas, jag lovar ;)!



Men hur gör man då för att en liten plutt skall vara lugn och fin i sittern när man själv står och lagar. Även om larven är rolig och skallran är skön att gnaga på så tröttnar man efter en stund. Milo fick plötsligt syn på en röd, stor hattliknande pryl- nämligen pastasilen! Sedan roade han sig ett bra tag till och mästerkocken lyckades laga en utsökt middag! Tack IKEA!






Lagom till F kom innanför dörren så tröttnade sötnöten och somnade i sin vagn. Med alla pinaler utspridda på köksgolvet och en väldoftande Spaghetti Speciale så kunde en god middag avnjutas på tumanhand :)




Sitter ni på en massa hemliga recept på lättlagade och goda middagar så får ni gärna droppa av några här. Det är alltid kul med nya matidéer så bara hojta till! :)


/K & M

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett barn i 6-8 månaders åldern ser världen nästan lika bra som du själv Kram Eva S